Шитаке - (Lentinula edodes) - ЈАПОНСКА ПЕЧУРКА -
Нутритивна Вредност

"Shiitake - Lentinula edodes e печурка од далечниот исток, со извонреден префинет и богат вкус, богата со протеини, витамини, амино киселини, диететски влакна и минерали. Има голема нутритивна вредност, малку калории, а масти скоро да нема. Медицинскиот ефект рефлектиран во антиканцерогените и антивирусните ефекти се должат на полисахаридот Lentinan. Лентинанот иницира создавање на Interferon; (супстанции со антивирусно дејство) и активирање на T-Killer" и T-Helper клетките на штитната жлезда. Како резултат на делуванјето на аминокиселината "Eritadine" има големо антилипидно дејство.

АНТИКАНЦЕРОГЕНО дејство

Националниот центар за рак во Токио докажал дека со секојдневна употреба на Шитаке, тумурот покажува стапка на "кочење" од 80,7%, до потполно повлекување на тумурот во 6 од 10 случаи. Шитакето делува преку активирање на цела низа имунолошки реакции во организмот. Делува не само на примарните тумури туку и го стопира развојот на метастазите. Хемотерапијата и радиотерапијата во комбинација со Шитаке го подобрува третманот, се зголемува физичката издржливост, се подобрува апетитот и општата состојба на организмот.

АНТИВИРУСНО дејство

Пред одредена вирусна инфекција користењето Шитаке значи моќна превентивна заштита, а кога веќе настанала инфекција заздравувањето е многу побрзо и поефикасно. Делува на вирусите, на инфлуенца, хепатитис од сите видови. Особено ја подобрува клиничката слика на луѓето болни од хепатитис B, но зајакнувањето на имунолошкиот систем дава резултати и во борбата со вирусите на хепатитис C и D. Посебно е значајна состојката (LEM), која освен што придонесува во уништувањето на вирусите, туку ја обновува и коскената срцевина.

АНТИЛИПИДНО дејство

Официјалните испитувања покажале дека со дневна конзумација на 6-10 гр. дехидрирано Шитаке за 10 дена го намалува нивото на (LDL) холестерол во крвта од 10-15% и воопшто на вкупните липопротеини во серумот (како резултат на делувањето на аминокиселината ERITADINE -состојка на Шитаке). Интересни се податоците од две испитувања кои покажуваат дека при конзумација на мрсна храна во комбинација со Шитаке, холестсролот во крвта опаднал до неверојатни 18%. Шитаке продуцира и "Fat apsorbing" компоненти кои помагаат во намалувањето на телесната тежина, ја подобруваат крвната слика, го намалуваат високиот крвен притисок, позитивно делува на потенцијата, го зголемуваат имунитетот, ја зголемуваат еластичноста на крвните садови, ја спречуваат агрегацијата на крвните клетки и го зголемува снабдувањето на мозокот и срцето со крв.

Хранливи состојки

Хранливи состојки (во 100 гр.)
Единица
мерка
Сушена
печурка шитаке
1
Енергија
cal
296
kJ
1239
2
Вода
g
9,51
3
Протеини вкупно
g
9,59
4
Масти вкупно
g
0,99
5
Јаглени хидрати вкупно
g
75,4
6
Минерали Вкупно
g
4,57
7
Влакна сирови вкупно
g
11,5
8
Витамин Е
mg
0,12
9
Витамин Б-1
mg
0,3
10
Витамин Б-2
mg
1,27
11
Витамин Б-6
mg
0,96
12
Никотинска киселина
mg
14,1
13
Фолна киселина
µg
163
14
Пантотенска киселина
mg
21,9
15
Витамин Ц
mg
3,5
16
Натриум
mg
13
17
Калиум
mg
1534
18
Калциум
mg
11
19
Фосфор
mg
294
20
Магнезиум
mg
132
21
Железо
mg
1,72
22
Цинк
mg
7,67
23
Бакар
mg
5,17
24
Заситени масни киселини
mg
247
25
Мононезаситени киселини
mg
307
26
Полинезасиcене киселине
mg
140
27
Холестерол
mg
0
28
Хистидин
mg
159
29
Изолецин
mg
405
30
Леуцин
mg
679
31
Лизин
mg
343
32
Метионин+цистин
mg
375
33
Фениланин+тирозин
mg
809
34
Треонин
mg
497
35
Триптофан
mg
31
36
Валин
mg
486