Уживајте во способностите на нашиот Шитеке Самурај
Shiitake"Shiitake - Lentinula edodes e печурка од далечниот исток, со извонреден префинет и богат вкус, богата со протеини, витамини, амино киселини, диететски влакна и минерали. Има голема нутритивна вредност, малку калории, а масти скоро да нема. Медицинскиот ефект рефлектиран во антиканцерогените и антивирусните ефекти се должат на полисахаридот Lentinan. Лентинанот иницира создавање на Interferon; (супстанции со антивирусно дејство) и активирање на T-Killer" и T-Helper клетките на штитната жлезда. Како резултат на делуванјето на аминокиселината "Eritadine" има големо антилипидно дејство.

Потекло
Печурката Шитаке потекнува од Кина меѓутоа била одгледувана и во Кина и во Јапонија. Во Јапониаја веќе два милениуми е позната како царска печурка, затоа што била на менито на трпезата на императорот во Кјото, но била и дел од храната на самуаите. Најстарите записи за искуство во традиционалната јапонска медицина потекнуваат уште од 133 година н.е. кога јапонскиот цар Чуаи добил шитаке на поклон од едно домородско племе.
Шитаке рецепти
Посебна приказна е нејзиното прготвување, се јаде – свежа, варена, печена, пржена, динстана, похована, сушена (мелена). Се приготвува како другите печурки само што се користи помала количина (120-150 гр. за 4 лица).
Shiitake Links
Имате Прашање?
Стапете во контакт со
Д-р Никола Герас